Metka-tuet 2021: Överträffade förväntningarna med ökade ansökningar och tukibetalningar
Metka-tuet, som är en viktig del av stödet till skogsbruket i Finland, har i år fått en betydande ökning av ansökningar. Enligt Suomen metsäkeskus kommer de anvisade ekonomiska resurserna för detta år snart att ta slut, vilket leder till att obetalda stöd på cirka 10-12 miljoner euro skjuts upp till betalning till nästa år.
Rekordstort stöd för skogsvård och ungskogar
Totalt har 34,9 miljoner euro betalats ut i stöd för puuntuotannon, varav 30 miljoner euro har gått till skötsel av taimikot och unga skogar. Även om det fortfarande finns cirka 12 miljoner euro i stöd som behandlas, var de anvisade 38,4 miljoner euro för detta år snart slut.
”Speciellt stöd för skötsel av taimikot och unga skogar samt hälsogödsling har ansökts om mer än förväntat, och de anvisade stödresurserna för år 2024 tar slut. Bearbetningen av de inlämnade genomförandeberättelserna fortsätter i början av år 2025,” säger Sameli Salokannel, chef för projektledningen på Suomen metsäkeskus.
Stora förväntningar för 2025
För år 2025 kommer totalt 37,2 miljoner euro att finnas tillgängliga för stöd för puuntuotannon. Salokannel betonar att det kommer att finnas gott om resurser för skogsvård nästa år.
Ökade möjligheter för miljövårdsstöd
Ansökningsprocessen för miljövårdsstöd börjar i december, och hittills har cirka 650 ansökningar inkommit fram till slutet av november. De flesta av årets miljövårdsstöd kommer att betalas ut nästa år.
”Tillgången på stöd för skogsvård kommer att vara betydande nästa år. Skogsägare och skogsindustrin bör dra nytta av situationen och söka ivrigt stöd för miljövård, naturvård och svedjebränning,” tipsar Salokannel.
Suomen metsäkeskus behandlar för närvarande ansökningar för skötsel av taimikot och unga skogar, hälsogödsling, skogsvägshjälp och svedjebränning.
”Behandlingen av ansökningar och genomförandeberättelser för skogsvård, skogsvägshjälp, naturvårdsstöd samt svedjebränning kommer att påbörjas under år 2025. Vi arbetar hårt med informationsystemen för att få dessa stödansökningar behandlade så snabbt som möjligt.”