hemligheten-bakom-finska-framgngsreceptet-vinnaren-frn-kinnaris-350-riga-grd-frdigmat-fylld-med-inhemska-havre

Finländska Kinnaris 350-åriga gård: En hemlighet bakom framgångsreceptet

I den lilla byn Hollola ligger Kinnaris gård, en plats fylld med tradition och en stark koppling till det finska landskapet. Det är här Terhi Kinnari, den fjortonde generationens ägare, har skapat en vinnande formel som har fått hela Finland att tala.

Det var i en tävling om det finländska succéreceptet som Kinnaris produkter tog hem segern. Terhi Kinnari, stolt ägare till gården och skaparen av de prisbelönta produkterna, berättar entusiastiskt om resan från husmanskost till industriell produktion.

”Jag är otroligt lycklig över den här resan. Jag är väldigt stolt över att vi genom detta kan ge arbete åt 5-6 personer på fabriken”, säger Kinnari, med ett leende på läpparna.

Kinnaris produkter är fyllda med inhemska råvaror, och gården använder redan en betydande mängd finska råvaror i sin matlagning.

”Vi köper 60 000 kilo finsk lök och morötter, samt 100 000 liter grädde. Även finska skogssvampar används i maten. Arbetet är starkt förankrat i primärproduktionen”, förklarar Kinnari.

Kinnaris gård har specialiserat sig på havre och med en ny havremaskin på plats har de satt sitt mål på att få finländarna att älska havre på samma sätt som de gör med ris eller potatis.

”Vi ville ta det ett steg längre. Ur passion för finsk mat skapade vi världens första färdigmatsserie baserad på havre. Vi vill erbjuda ett alternativ till ris-, potatis- eller pastabaserade färdigrätter”, förklarar Kinnari.

Kinnari firade sin seger i en offentlig presentation i Helsingfors, där hon delade med sig av sin passion för finsk havre som en fantastisk råvara.

”För det första behöver jordbruket i Finland en skjuts och vi behöver självförsörjning. Vi har detta superkorn, som är gyllene och vackert. Det kokar lika snabbt som ris och det som gör det överlägset är att det innehåller mycket protein och är en källa till fibrer”, förklarar Kinnari passionerat.

Den nya färdigmatsserien har använt inhemska råvaror och har fått en Swan-märkning för sitt hållbara och miljövänliga fokus.

”Vi kombinerade havre med inhemska grönsaker och finskt kött. Vi tog även fram finska skogssvampar, såsom kantareller, trattkantareller och Karl-Johan svamp. Dessa har aldrig tidigare setts tillsammans i en färdigrätt”, berättar Kinnari.

Tre olika måltider kommer att finnas tillgängliga i butikerna: kryddig kyckling och grönsaker, mild köttfärs och grönsaker samt skogssvamp och ost.

Andra produkter som var med i tävlingen kommer också att finnas tillgängliga på S-gruppens butiker runt om i Finland. Dessa inkluderar Röstivåfflor, Pizza muffins, Sitkas-roggfingrar, Shakey-snacksdrinkar och glutenfria Silpas pajer.