Rahkasammal som hållbart alternativ till tillväxttorv: Forskning visar
Enligt nya forskningsresultat kan användningen av rahkasammal som växtsubstrat vara en hållbar lösning för klimatet och den biologiska mångfalden. Studier visar att miljöpåverkan av rahkasammalens skörd och odling beror starkt på fuktigheten i växtplatsen, växtens utveckling och skördemetoder. För att använda rahkasammal på ett hållbart sätt krävs reglering av vattenståndet och säkerställande av rahkasammalens förnyelse på skördeområden. I optimala förhållanden, där rahkasammalens förnyelse säkerställs, blir substratet koldioxidnegativt. Å andra sidan kan rahkasammal som skördas från torra torvmarker utan återväxtåtgärder vara en sämre alternativ än tillväxttorv när det gäller växthusgasutsläpp.
Rahkasammalens odling, särskilt på skogsdikade mossar, kan minska växthusgasutsläppen enligt resultaten från klimatvänliga substrat för rahkasammal-projektet som rapporteras av Geologiska forskningscentralen (GTK). Projektet, som avslutades i slutet av 2024, involverade också Naturresursinstitutet (Luke) och Finlands miljöcentral (Syke).
I Finland finns cirka 241 000 hektar områden lämpade för rahkasammalsskörd. Även om skördkostnaderna för rahkasammal för närvarande är högre än för tillväxttorv, är rahkasammal ett mer hållbart alternativ för sysselsättningen. För att förbättra verksamhetens ekonomiska lönsamhet kan produktionen effektiviseras genom att utveckla återväxtåtgärder och maskinell bearbetning. Enligt forskningen finns det störst potential för skördeområden i Österbotten och Kajanaland.
Vid val av skördeområden bör man överväga den faktiska dikningssituationen utöver naturklassificeringen. På så sätt kan skörden riktas mot områden som redan har försämrade naturvärden.
Enligt forskningen kan rahkasammalsskörd öka utlakningen av näringsämnen och partiklar i vattendragen, särskilt när skördeområdets andel av avrinningsområdet är stor. För att minska påverkan på vattendragen krävs noggrann planering och helhetsstyrning av avrinningsområdet.
Avslutningsvis visar slutrapporten från projektet ”Rahkasammal som klimatvänligt växtsubstrat – möjligheter till helt hållbar skörd” att rahkasammal har potential att vara ett hållbart alternativ till tillväxttorv om korningen sköts på ett ansvarsfullt sätt och med hänsyn till miljökonsekvenserna.