jgarexamen-populr-bland-kvinnor-nstan-var-tredje-ny-jgare-r-kvinna

Jägarexamen populär bland kvinnor – nästan var tredje ny jägare är kvinna

Under det senaste året har intresset för jägarexamen ökat markant bland kvinnor i både Finland och Sverige. Enligt uppgifter från Suomen riistakeskus har antalet män och kvinnor som avlade jägarexamen överskridit 300 000 personer, med kvinnor som står för nästan en tredjedel av de nya jägarna.

År 2024 avlade totalt 6 649 personer jägarexamen i Finland, enligt Suomen riistakeskus. Detta antal visar på en stabilisering av intresset för jakt i landet, med en liknande trend i Sverige där 6 866 personer avlade jägarexamen samma år. Både i Finland och Sverige har jakten en betydande roll, med en hög andel av befolkningen som engagerar sig i denna traditionella hobby.

En intressant observation är den växande andelen kvinnor bland jägarexamen-sökande. Enligt Suomen riistakeskus var 27 procent av de som avlade jägarexamen år 2024 kvinnor. Motsvarande siffra i Sverige var 20 procent. Denna ökning av kvinnliga jägare visar på en förändring i det traditionella könsbundna intresset för jakt och en ökad inkludering av kvinnor i denna tidigare mansdominerade hobby.

Metsästäjien ikärakenne on Suomessa ja Ruotsissa samankaltainen. Suurimmat ikäluokat löytyvät 50–59-vuotiaista ja 60–69-vuotiaista. Yli 70-vuotiaiden metsästäjien määrä on molemmissa maissa kasvussa vanhemman metsästäjäkunnan ikääntyessä.

Det finns även en tydlig åldersmässig trend bland jägare i både Finland och Sverige. De största åldersgrupperna bland jägare återfinns bland de som är 50-59 år och 60-69 år. Samtidigt ökar antalet jägare över 70 år i båda länderna, vilket indikerar en åldrande befolkning av jägare.

Enligt experter på området speglar den växande andelen kvinnliga jägare en ökad jämställdhet och inkludering inom jaktgemenskapen. Detta kan relateras till en förändrad syn på traditionella könsmässiga roller och en ökad efterfrågan på jakt som en aktivitet som kan njutas av av alla, oavsett kön.

Det är uppmuntrande att se denna utveckling och det bidrar till en rikare och mer varierad jaktkultur i både Finland och Sverige. Genom att inkludera fler kvinnor i jaktgemenskapen öppnas upp för nya perspektiv, erfarenheter och möjligheter som kan gynna hela samhället.

Slutligen, det är tydligt att jakt är en betydande del av både Finlands och Sveriges kulturarv och fortsätter att vara en viktig och uppskattad aktivitet bland befolkningen. Genom att främja en inkluderande och mångfaldig jaktgemenskap kan vi säkerställa att denna traditionella hobby fortsätter att frodas och utvecklas för framtida generationer att njuta av.