erfaren-finsk-skotare-har-arbetat-i-europeiska-skogar-i-30-r-oexploderad-granat-hittades-p-fransk-arbetsplats

Under 1990-talet tog Lohtajabon Reima Puutio examen som skotarförare och har sedan dess rest runt i Europa för att arbeta med skogsmaskiner. Skogsmaskinsarbeten i Europa har varit fyllda med alla möjliga händelser. Reima Puutio sitter mellan banden på en Ponsse Bear-skogsmaskin. Maskinen är utrustad med en stor H8-klo. Bild: Reima Puutios hemalbum

Reima Puutio hade redan besökt Tyskland år 1990 när han reste till Bayern för att besöka sin bror Rami som jobbade med skogsarbete. Det var här som gnistan för att arbeta utomlands tändes, och år 1995 reste Puutio själv till Tyskland för att arbeta med skogsarbete i Köln och Bonn-området. Den första perioden utomlands varade i ett och ett halvt år. När Puutio först anlände till Tyskland kunde han endast några ord tyska, som ”Ein Bier, bitte” (En öl, tack). Hans språkkunskaper förbättrades med tiden.

”Det tog några år att lära sig. Nu, efter över tjugo år boende i Tyskland, är orden inte längre borta. I början var det vanligt att prata engelska med arbetsgivaren och skogvaktarna, men efter att ha lyssnat på radio i maskinen hela dagarna så fastnade fraser i huvudet”, berättar Puutio.

År 1997 reste Puutio till Säkkijärvi, Karelen i Ryssland, där han arbetade i skogen och bodde i en husvagn nära arbetsplatsen. Den hårda vintern i Karelen orsakade sina egna problem på arbetsplatsen.

”En natt frös gasen i husvagnen och det fanns inget annat att göra än att gå till jobbet eftersom maskinhytten var den enda varma platsen”, minns Puutio.

Det fanns även ryska unga män som jobbade på arbetsplatsen och övade på att köra skogsmaskin. Om de andra arbetarna glömde sina matlådor i maskinen så tog ungdomarna dem. Puutios kollega bestämde sig för att ge pojkarna en läxa och hällde handrengöringsgel som liknade jordgubbssylt i en yoghurtburk.

”Ja, burken var tömd och en av killarna stod i slavknytning på en stubbe nästa dag”, skrattar Puutio.

Resan hade också obehagliga minnen, som en rån i Viborg där Puutio och hans vän hotades med en Kalashnikov. De klarade sig med en skrämsel, men efter det åkte Reima aldrig mer för att arbeta i Ryssland.

Efter att ha återvänt från Ryssland till Finland stannade Puutio en kort stund innan han återvände till Centraleuropa. År 1999 drabbades Centraleuropa av en kraftig storm under julen. Puutio begav sig våren 2000 till stormfällda områden först i Tyskland och sedan efter några månader till Alsace i Frankrike, där han arbetade i två år.

Under tiden i Frankrike köpte Puutio sin första egna skogsmaskin, en Lokomo 909. I Frankrike arbetade Puutio på slagfälten från andra världskriget i bland annat Verdun, Batogne och Houffalize. På dessa arbetsplatser hittades oexploderade granater i marken. När Puutio arbetade vid gränsen till Frankrike besökte han även Maginotlinjen, där det fanns bunkrar, järnvägar och affärer från världskrigen under marken.

Det var en varm minnesvärd tid i Frankrike med en bonde som hade fastnat i en skog efter stormen. Träden hade blockerat alla vägar. Puutio flyttade träden med sin maskin och bonden kunde komma loss. Tacksam bonden gav Puutio en flaska äkta champagne som fortfarande väntar på att öppnas i Puutios hem för en verklig fest.

”En annan bonde gav mig bisonfilé när jag flyttade några extra träd utan kostnad. Det är alltid trevligt när finländarna behandlas så bra och varmt. Jag försöker alltid berätta direkt att jag kommer från Finland i en bisats. Det finns alltid en stor finsk flagga i bilen så att de vet varifrån jag har kommit, oavsett vilken registreringsskylt det än är”, berättar Puutio om sina möten med lokalbefolkningen.

Efter åren i Frankrike återvände Puutio till Tyskland där hans familj hade flyttat. Puutio som har sin bas i Tyskland har även arbetat i Belgien, Italien, Österrike och Schweiz.

Läs på Koneviestis hemsida om hur skogsarbetsplatserna i Centraleuropa skiljer sig från Finlands skogar och hur stormar och insektsangrepp påverkar skogarna i området!

Artikeln publicerades första gången i boken Koneklassikot 1 år 2022.

Du kanske också är intresserad av:
Seppo Toikkanen började arbeta med skogsmaskiner i Europa för över 40 år sedan – längs vägen har det varit tragedier och obevekligt arbete
19-årig ung man är skogsmaskinist i tredje generationen – ”Jag har för avsikt att vara inom branschen resten av mitt liv”
De första traktorerna kom till skogsarbetsplatserna på 1950-talet – Ensio Heikkinen följde från första parkett hur skogsleveranser byttes mot maskinkraft)