virtuella-glasgon-fr-ldre-och-promenad-p-mars-tekniken-anvnds-fr-vrd-i-japan-men-enkel-gest-kan-ge-nrhet-till-en-nrstende-ven-idag

Japan är känt för sin snabbt åldrande befolkning och för att vara ett land där solen stiger upp. Med nästan 100 000 personer som har nått hundraårsåldern är det tydligt att Japan har en stor andel äldre invånare. I Finland finns det också 1 100 personer som har nått hundraårsåldern, vilket är betydligt färre än i Japan. Japan har en befolkning på 126 miljoner människor jämfört med Finlands 5,6 miljoner invånare.

Robotar har utvecklats för att hjälpa till med äldrevården, men de kan inte utföra grundläggande vårduppgifter som matning, blöjbyte och tvättning. Även om robotarna kan hålla äldre sysselsatta och sällskap, är de inte perfekta för alla äldre. Ett exempel är en kafé där en robot tar emot beställningar från en person som är hemma och styr kunden genom beställningsprocessen via en skärm. Kunden går till sitt bord och en gående robot levererar kaffet.

I Japans gatubild syns inte många robotar, inte ens de bekanta leveransrobotarna från mataffärerna. Trots detta har forskare utvecklat olika tekniska hjälpmedel för äldre. Ett exempel är ”muscle suit” -en enhet som bärs som en ryggsäck och hjälper till att flytta lyftbelastningen från ryggen till benen. Denna uppfinning har sålts till många länder och används även för tunga lyft på gårdar.

I en annan innovation har Tokyos universitet tillsammans med företagen Silvereye och RehaVR utvecklat virtuell verklighet för äldre. Genom att bära VR-glasögon och trampa på pedaler kan äldre uppleva olika platser och miljöer. Denna teknik ger äldre en chans att motionera samtidigt som de får en mentalt stimulerande upplevelse. Även om enheten ännu är för dyr för privat bruk, kan den vara användbar på äldreboenden.

En annan intressant studie utfördes av kosmetikaföretaget Shiseido, som visade att makeupterapi kan förbättra äldres livskvalitet. Genom regelbundna makeovers blev äldres självständighet och fysiska förmågor förbättrade, och till och med symtom på demens mildrades. Detta visar att enkel beröring och personlig vård kan ha en positiv effekt på äldres välbefinnande och hälsa.Även om tekniken har kommit långt inom äldrevården, är det tydligt att mänsklig interaktion och omsorg fortfarande är oumbärlig för att främja äldres hälsa och välbefinnande.