srael-sopimuksen-uudelleenarviointi-vaaditaan-useissa-eu-maissa

EU:s utrikesministrar samlas idag i Bryssel. De diskuterar bland annat Hollands initiativ angående granskningen av associeringsavtalet mellan EU och Israel. Finland representeras av politisk statssekreterare Pasi Rajala på båda mötena. Nederländerna anser att Israels åtgärder i Gaza bryter mot avtalets villkor, som säger att EU:s och Israels relationer ska grundas på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Flera EU-länder, inklusive Finland, Frankrike, Belgien, Portugal och Sverige, har uttalat sitt stöd för initiativet. Även Irland och Spanien stöder det och har tidigare krävt en granskning av avtalet.

Israel meddelade på måndagen att man avsåg ta kontroll över hela Gazaremsan och inledde evakueringsorder för befolkningen. Enligt Haaretz har Israels finansminister Bezalel Smotrich sagt att hela Gazas befolkning ska tvångsförflyttas till tredje länder. Tvångsförflyttning av befolkningen anses vara en krigsförbrytelse. ”Tvångsförflyttningar är krigsförbrytelser och kan inte vara en del av någon lösning”, sade Finlands utrikespolitiska ledning på måndagen via meddelandetjänsten X.

Avtalet gynnar mer Israel än EU
Associeringsavtalet mellan EU och Israel har varit i kraft i nästan 25 år med syftet att skapa ramverk för ekonomiskt och politiskt samarbete mellan EU och Israel. Enligt Martin Konecny, som tidigare intervjuats av STT om Israels och EU:s relationer, skulle en frysning av avtalets handelsdel vara ett av de mest drastiska sätten för EU att sätta press på Israel. Avtalet gynnar mer Israel än EU, eftersom unionen är Israels största handelspartner medan Israel bara är EU:s 25:e största handelspartner. Konecny menar att en enkel majoritet av medlemsländerna skulle kunna ta det första steget och begära att EU-kommissionen delvis fryser associeringsavtalet, särskilt när det gäller handeln.

Enligt Konecny skulle kommissionens förslag om att frysa handelsdelen kräva godkännande av majoriteten av medlemsländerna. Att frysa hela avtalet skulle däremot kräva enhällighet. Av EU-länderna kan man förvänta sig att Ungern och Österrike, som starkt stöder Israel, kommer att motsätta sig en granskning av avtalet. Finland deltar inte i mötena
Förutom utrikesministrarna samlas idag också EU:s försvarsministrar i Bryssel. Förutom Gaza diskuteras bland annat situationen i Ukraina. Finland representeras av politisk statssekreterare Pasi Rajala vid båda mötena. Utrikesminister Elina Valtonen (Saml.) och försvarsminister Antti Häkkänen (Saml.) deltar inte i mötena.