Så här är grejen, nu är det dags att damma av mormors köttkvarn eller ge sig ut och köpa en ny. Att göra köttfärs hemma är riktigt enkelt och resultatet blir väldigt färskt och smakrikt. Du kan enkelt göra köttfärs hemma med en köttkvarn som kan kopplas till en matberedare. Köttfärs kan också göras med en matberedare, men det kräver lite extra ansträngning. Det finns många olika köttkvarnar på marknaden, så det finns något för alla. Det finns manuella köttkvarnar, fristående köttkvarnar och köttkvarntillbehör som kan kopplas till matberedare. Om du redan har en matberedare full av olika prylar kan det kännas överflödigt att skaffa en separat köttkvarn. I så fall kan du fundera på att köpa ett tillbehör till din befintliga matberedare. Nästan alla stora tillverkare erbjuder köttkvarntillbehör till sina matberedare. Tillbehören finns bland annat från Kitchenaid, Kenwood, Wilfa och Bosch. Jag gjorde köttfärs med Ankarsrums matberedare. Köttkvarnens funktion är enkel. Köttbitarna leds mot en hålskiva där ett roterande blad hackar köttet och pressar det genom hålskivan. Det finns olika storlekar på hålskivorna. Små hål passar bra för exempelvis fiskfärs, medan lite större hål passar för nötkött, fläsk eller kycklingfärs. Köttbitarna bör hackas innan de mals. Bitarna bör användas snabbt efter att de har varit i frysen. Jag valde en bit rostbiff som kostade 18 euro per kilo. Ett 400 grams ”färs-paket” kostade mig alltså 7,20 euro att göra själv. Priset är visserligen högre, men du kommer inte hitta färskare köttfärs än så här. Dessutom innehåller köttfärsen inga onödiga tillsatser. Du kan också göra köttfärs av viltkött. När du gör köttfärs måste du vara riktigt noggrann med att delarna är rena. Som tur är är köttkvarnen lätt att rengöra. Den nymalda köttfärsen bör användas samma dag. Du kan också frysa köttet direkt efter malningen. Jag skar rostbiffen i cirka 3 x 3 centimeter stora bitar och lät dem ligga i frysen en stund. Kalla bitar underlättar malningen, så även köttkvarndelen fick vara i kylen innan jag började. Bitarna matas in i kvarnen genom det övre hålet och snart börjar den färdiga köttfärsen rinna ner i behållaren nedanför. När köttfärsen är klar matade jag några brödbitar genom maskinen, som tryckte ut de sista köttbitarna ur kvarnen. Jag gjorde burgare av köttfärsen. Om du inte använder all köttfärs på en gång kan du vakuumförpacka och frysa in den. Den här gången gjorde jag dock köttfärspuckar av en del och använde resten till pastasås. Det är verkligen värt det att lägga ner lite tid och arbete, för hemlagad köttfärs är otroligt smakrik och färsk.
Gör din egen köttfärs hemma med köttkvarn – enkelt och bättre än köpt!
10
BREAKING NEWS
Superlauantai på Liikuntakeskuksen i Kuusamo 8.3.2025
Liikuntakeskuksen Superlauantai: Ilmainen Päivä Terveellisessä YmpäristössäLiikuntakeskuksen Superlauantai on tapahtuma, joka ei jätä ketään kylmäksi. Tänä vuonna Kuusamon kaupungin järjestämä maksuton päivä tarjoaa monipuolista ohjelmaa...