news-13082024-010844

Lähi-idän jännitteet kasvavat entisestään, kun Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby varoitti Iranin mahdollisesta merkittävästä hyökkäyksestä Israelia vastaan tällä viikolla. Kanadan pääministeri Justin Trudeau kehotti kanadalaisia poistumaan välittömästi Libanonista tilanteen kiristyttyä.

Iranin hyökkäystä Israelia vastaan odotetaan erityisen hermostuneesti sen jälkeen, kun Israel tappoi Iranin tukeman Hamas-terroristiliikkeen johtajan Ismail Haniyehin ja Hizbollah-järjestön komentajan Fuad Shukrin. Haniyehin epäillään menehtyneen pommi-iskussa Teheranissa vieraillessaan, kun taas Israel iski Shukriin ilmaiskulla Beirutiin.

Iranin presidentti Masoud Pezeshkian on todennut, että maa aikoo vastata kaikkiin hyökkäyksiin. Tämä kommentti tuli sen jälkeen, kun hän keskusteli Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa puhelimessa. Tilannetta kärjisti myös Justin Trudeaun kehotus kanadalaisille poistua Libanonista välittömästi.

Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari kertoi, että he seuraavat tilannetta tarkkaavaisesti ja tekevät yhteistyötä Yhdysvaltain ja muiden kumppaneiden kanssa. Neuvottelut Gazan sodan tulitauosta saattavat vaarantua, mikäli tilanne pahenee Iranin ja Israelin välillä. Israel on valmis lähettämään delegaation neuvotteluihin, mutta Hamas ei ole halukas osallistumaan.

Hamasin johtaja Yahya Sinwar haluaisi tulitauon, kun taas Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei ole selvillä kannastaan. Mahdollisiin tulitaukoehtoihin kuuluu panttivankien ja vankien vaihtaminen osapuolten välillä. Hamasilla arvioidaan olevan noin 115 panttivankia, jotka he ottivat hyökättyään Israeliin viime vuonna.

Koko tilanne Lähi-idässä on äärimmäisen herkkä, ja maailman johtajat, kuten Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, seuraavat tilannetta tiiviisti. Kansainväliset huolenaiheet ovat korkealla, ja toivotaan, että konfliktit saadaan ratkaistua rauhanomaisin keinoin ennen kuin tilanne kärjistyy entisestään.