news-13082024-012917

I alla kommuner i Päijät-Häme genomfördes en regional utvärderingsundersökning om förskolan i början av 2023 för förskolepersonal, vårdnadshavare och 3-5-åriga barn. I Heinola svarade 211 barn (76%), 159 vårdnadshavare (61%) och 84 anställda (63%) på enkäten.
Resultaten av enkäten i Heinola var överlag mycket bra. Vårdnadshavare tackade för att förskoleplatsen och servicenivån ordnades enligt deras önskemål, för den goda vården och samarbete om barnuppfostran samt för det vänliga personalen. Vårdnadshavarna gav ett utmärkt totalbetyg på 9,4 för sin barns förskola.
Enligt personalens svar har den pedagogiska verksamheten inom förskolan förstärkts, men användningen av digitala möjligheter varierar fortfarande mellan olika enheter. Resultaten visar att färdigställandet och användningen av nya byggnader har bidragit till att personalen upplever att lärmiljöernas säkerhet och mångfald har förbättrats. Heinola har sökt och beviljats statligt specialbidrag för flera projekt med syftet att främja stödet för barn och likvärdiga lärandemöjligheter. Genom projekten har det anställts mer personal i barngrupperna och därmed har man kunnat svara på barnens behov av stöd bättre än tidigare. Den offentliga diskussionens oro angående tillgången på kvalificerad personal och vikarier samt arbetsförmågan syntes som en liknande oro i både vårdnadshavares och personalens svar. Personalen gav ett mycket bra genomsnittsbetyg på 8,6 för förskolan i sin enhet.
Baserat på barnens svar finns det vänner att leka med på förskolan, där det är roligt att leka favoritlekar, de vuxna är trevliga och hjälper vid behov. Enligt barnen används digitala enheter sämre än andra bedömda områden. Barnen önskade mer lektid.
Resultaten från undersökningen har gett regionala samt stad- och enhetsspecifika resultat. Resultaten kommer att behandlas under våren i alla förskoleenheter. Utifrån resultaten kommer man att välja regionala samt stad- och enhetsspecifika utvecklingsområden för att förbättra kvaliteten inom förskolan.
Kontaktinformation:
Förskolechef Päivi Salminen 050 593 9649
Förskolechef Riikka Hämäläinen 050 595 0153

För att ytterligare förbättra förskolan i Heinola kan det vara viktigt att fokusera på att öka användningen av digitala verktyg inom undervisningen för att möta barnens behov och intressen. Det kan också vara fördelaktigt att fortsätta rekrytera mer kvalificerad personal för att säkerställa en hög kvalitet på förskoleverksamheten. Dessutom kan ett ökat samarbete mellan föräldrar och förskolepersonal bidra till att skapa en ännu mer gynnsam miljö för barnens utveckling och lärande. Genom att fortsätta att utvärdera och anpassa förskoleverksamheten baserat på feedback från alla intressenter kan Heinola fortsätta att erbjuda en högkvalitativ och tillfredsställande förskola för barnen och deras familjer.