news-15082024-134611

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on tehostaa junayhteyttä Joensuun ja pääkaupunkiseudun välillä. Kuntajohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että matka-aikaa on lyhennettävä vähintään tunnilla, jotta alueen saavutettavuus paranisi ja elinkeinoelämä saisi uusia mahdollisuuksia.

Pohjois-Karjalan kunta­joh­tajien mukaan pullonkaulat ovat jo tiedossa, ja niiden poistaminen on mahdollista nopeasti. Tavoitteena on parantaa alueen elinvoimaa panostamalla raideliikenteeseen ja lyhentämällä matka-aikoja sekä henkilö- että tavaraliikenteessä.

Yksi keskeisimmistä toimenpiteistä matka-ajan lyhentämiseksi on Karjalan radan parantaminen. Selvitysten mukaan Joensuun ja Imatran välisen osuuden peruskorjauksella ja parannustoimilla matka-aikaa voitaisiin lyhentää peräti 16 minuuttia. Uudet ohituspaikat mahdollistavat myös tavaraliikenteen junien lisäämisen sekä uusien junavuorojen tarjoamisen henkilöliikenteeseen.

Muita toimenpiteitä ovat esimerkiksi Imatran ja Luumäen välisen rataosan nopeuttamistoimet, lento­rata ja Itärata. Lento­radan toteuttamisella kaukoliikenne saataisiin kytkettyä Helsinki–Vantaan lentoasemaan, ja Itärata puolestaan lyhentäisi matka-aikaa suoraan Porvoon kautta pääkaupunkiseudulle.

Koko maakunnan saavutettavuuden parantaminen on tärkeä tavoite, ja Pohjois-Karjalan kunta­joh­tajat ovat sitoutuneet edistämään raide­liikenteen kehittämistä. Matkailun kasvu Pielisen Karjalassa korostaa tarvetta sujuville ja tehokkaille junayhteyksille.

Junakaluston kehittämiseen on myös panostettava, jotta matkustajille tarjottaisiin entistä parempaa palvelua ja mukavampia matkustuskokemuksia. Alueen elinkeinoelämän kannalta on oleellista, että junayhteydet toimivat tehokkaasti ja luotettavasti.

Yhteistyö Ylä-Savon kanssa on tärkeää alueiden välisen yhteyden vahvistamiseksi ja elinkeinoelämän kehittämiseksi. Kuntajohtajien kesäkokous antoi hyvän pohjan jatko­toi­mille ja yhteistyön syventämiselle.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto jatkaa työtään junayhteyden tehostamiseksi ja matka-ajan lyhentämiseksi. Alueen elinvoimaisuus ja saavutettavuus ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat alueen kehitykseen ja elämänlaatuun.

Tehokkuuden parantaminen matkustajille ja yrityksille

Matka-ajan lyhentäminen junayhteyksillä on tärkeää sekä matkustajille että yrityksille. Nopeammat ja tehokkaammat junayhteydet lisäävät matkustusmukavuutta ja tekevät työmatkoista sujuvampia. Samalla ne mahdollistavat yritysten tavaravirtojen nopean ja tehokkaan liikkumisen alueen ja pääkaupunkiseudun välillä.

Investoinnit ja kehitystoimet

Investoinnit raideliikenteen kehittämiseen ovat välttämättömiä, jotta matka-aikoja voidaan lyhentää ja junayhteydet tehdä entistä tehokkaammiksi. Panostukset junakaluston kehittämiseen, ratojen parantamiseen ja uusien junavuorojen lisäämiseen ovat keskeisiä toimenpiteitä, joilla voidaan saavuttaa tavoite tunnin matka-ajan lyhentämisestä.

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto tekee tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa junayhteyden tehostamiseksi. Alueen elinkeinoelämän kehittäminen ja saavutettavuuden parantaminen ovat keskeisiä tavoitteita, jotka edellyttävät aktiivisia toimenpiteitä ja investointeja.

Pohjois-Karjalan kunta­joh­tajien esitys matka-ajan lyhentämisestä tunnilla on kunnianhimoinen mutta realistinen tavoite, joka vaatii yhteistyötä ja sitoutumista kaikilta osapuolilta. Junayhteyden tehostaminen on tärkeä askel alueen kehityksen ja elinvoimaisuuden turvaamiseksi tulevaisuudessa.