news-26082024-230208

Huvudkontoret för den nya Licens- och tillsynsmyndigheten föreslås i Joensuu av Regionala Förbundet i Norra Karelen

Maakun­ta­liitto föreslår Joensuu som huvudkontor för den nya Licens- och tillsynsmyndigheten
I lagutkastet för den statliga regionsförvaltningsreformen har inte huvudkontoret för Licens- och tillsynsmyndigheten fastställts. Norra Karelen Regionala Förbundet föreslår Joensuu som huvudkontor eftersom staden redan har en betydande regional kompetenskoncentration inom statlig förvaltning, och Östra Finlands universitet producerar experter för de uppgifter som behövs inom myndigheten.
– Beslutet skulle samtidigt vara en konkret bekräftelse på regeringens vilja att utveckla Östra Finland, kommenterar Regionala Förbundet regeringens utkast till lagstiftning om den statliga regionsförvaltningsreformen.
Reformen syftar till att omorganisera den statliga regionsförvaltningen. Den planerade nationella Licens- och tillsynsmyndigheten skulle ansvara för uppgifterna hos de nuvarande regionala förvaltningsverken och Social- och hälsovårdens licens- och tillsynsmyndighet samt uppgifterna för miljö- och naturresursansvaret för arbets- och trafikbyrån.
De nya regionala tillväxtcentrens uppgifter skulle vara uppgifterna för arbets- och trafikbyrån i den utsträckning de inte överförs till Licens- och tillsynsmyndigheten. Dessutom skulle det göras en rad andra uppgiftsförflyttningar, inklusive att konkurrens- och konsumentförvaltningsuppgifterna för regionala förvaltningsverk skulle överföras till Konkurrens- och konsumentmyndigheten.
Regionala Förbundet kräver att reformen säkerställer bevarandet av regional expertis, den regionala täckningen av den nya myndighetens verksamhetsställen, funktionaliteten hos samarbetsstrukturerna och tillräckliga resurser för myndigheterna. Reformen bör inte heller överföra regionala utvecklingsuppgifter från regionförbunden som verkar inom kommunsektorn till statsektorn.
– Statliga myndigheters verksamhet och beslutsfattande får inte avlägsnas från regionerna på grund av den statliga regionsförvaltningsreformen, den statliga regionsförvaltningen måste vara genuint närvarande i regionerna, säger Regionala Förbundet.
Regionstyrelsen godkände Regionala Förbundets uttalande vid sitt första möte under höstsessionen.
Förslaget till detaljplan för Vuokos solkraftverk är bra
Regionstyrelsen godkände också Regionala Förbundets uttalande om Juuas Vuokos detaljplan för solkraftverket. Regionala Förbundet anser att detaljplanen är värd att stödja, eftersom det planerade solkraftverksområdet ligger precis vid sidan av en 110 kilovolt huvudkraftledning och samtidigt vid kanten eller utanför enhetliga och omfattande skogs- och jordbruksområden. Solkraftverket sträcker sig inte heller till ett landskapsområde av regional betydelse.
Planeringen av Vuokos solkraftverk har inletts på initiativ av FixSun Solar Finland Oy. Planeringsområdet ligger cirka 19 kilometer norr om Juuas kyrkby vid Vuokos Kiteenpuro-området. Målet är att planlägga solkraftverket på privatägda markområden. Solkraftverkets toppkapacitet är cirka 50 megawatt (MWp), och planeringsområdets omfattning är cirka 78 hektar.
Föredragningslistan för mötet med bilagor finns på adressen https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/PKMKL/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2024108.
Regionstyrelsen sammanträder nästa gång den 23.9.
Mer information: regionstyrelsens ordförande Hanna Räsänen, tel. 050 514 3582, [email protected], regionchef Markus Hirvonen, tel. 050 357 7739, [email protected], regionutvecklingschef Eira Varis, [email protected], tel. 050 307 4806, regionombud Kimmo Niiranen, [email protected], tel. 0400 529 479, chef för regional planering Pasi Pitkänen, pasi.pitkä[email protected], tel. 0400 832 572