news-07102024-093708

Rouskut i linssoppa: recept på en läcker och näringsrik måltid

Rouskut är en läcker och näringsrik ingrediens som passar perfekt i en lätt och smakfull linssoppa. Rouskut ger soppan en fin touch och kompletterar den sofistikerade smaken på ett fantastiskt sätt. Innan du lägger till rouskut i soppan är det viktigt att först skölja dem ordentligt.

Ingredienser:
– 1 stor lök
– 3 morötter
– 1 selleristjälk
– 2 blad grönkål
– 3 vitlöksklyftor
– 2 msk rapsolja
– 2 dl gröna linser
– 3 dl sköljda rouskut (t.ex. kantareller eller taggsvamp)
– 1 grönsaksbuljongtärning
– 1 liter vatten
– 2 lagerblad
– 1 msk färsk timjan
– 1 tsk salt
– några varv med svartpepparkvarn

Tillagning:
1. Skala och tärna löken, morötterna och sellerin. Ta bort den grova stjälken från grönkålen och finhacka bladen. Skala och skiva vitlöksklyftorna.

2. Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs lök- och morottärningarna i cirka tre minuter. Tillsätt selleritärningarna, hackad grönkål och vitlöksskivorna. Fräs på medelvärme tills löken är genomskinlig.

3. Skölj linserna och lägg dem i kastrullen. Tillsätt även de sköljda och hackade rouskut, grönsaksbuljongtärningen, lagerbladen, färsk timjan och en liter vatten.

4. Låt soppan sjuda på låg värme i 25 minuter tills linserna är genomkokta. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rouskut och haperot:
Rouskut och haperot är ljusa svampar som tillhör samma ordning, Russulales. I Finland finns nästan 80 olika rouskuarter och över tvåhundra haperoarter. Haperot är ofta färgglada medan rouskut har en mer dämpad färg.

När man bryter en rousku frigörs en vit mjölksaft. Vissa rouskuarter har färgad mjölksaft. Den giftiga lakritsrousken har en vattenklar mjölksaft.

De flesta rouskut behöver förbehandlas innan de används i matlagning. De kokas i rikligt med vatten i 10 minuter och kokvattnet hälls sedan bort.

Haperot behöver inte förbehandlas på samma sätt. De flesta haperot är milda i smaken, men vissa kan vara beska. Det finns inga giftiga haperoarter i Finland.

Innan du samlar eller använder svampar som mat är det viktigt att vara säker på att du kan identifiera dem korrekt. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan när det gäller svampar.