Baltiska länderna påbörjar avkoppling från Rysslands elnät
Under lördagsmorgonen inledde Estland, Lettland och Litauen sin avkoppling från Rysslands och Vitrysslands elkraftsnät. Processen, som pågått i flera år, har nu nått en avgörande fas när de tre baltiska länderna tar steg mot att ansluta sig till det europeiska elnätet via en förbindelse från Litauen till Polen.
Litauens elkraftbolag, LitGrid, bekräftade för nyhetsbyrån AFP att processen med att koppla bort sig från det ryska nätet inleddes klockan sex på morgonen. Estland och Lettland skulle följa efter och inleda sina egna avkopplingsprocesser senast klockan nio på morgonen.
Den tidigare kopplingen till Rysslands och Vitrysslands elkraftsnät, som härstammar från Sovjettiden, har varit avgörande för Baltikums förmåga att upprätthålla stabiliteten i sina egna elnät. Sedan år 2022 har länderna dock inte längre köpt elektricitet från öst.
Beslutet att dra sig bort från det östliga elnätet har förberetts under flera år och påskyndades med ett år på grund av Rysslands aggression mot Ukraina. Med avkopplingen från Ryssland ville Baltikum eliminera risken för att elnätet skulle användas som ett påtryckningsmedel.
Mellan avkopplingen från Rysslands nät och anslutningen till det västliga elnätet finns en övergångsperiod på ungefär ett dygn, då de baltiska länderna måste klara sig på egen hand. Under denna tid testas även nätets frekvens. Denna övergångsperiod betraktas som kritisk på grund av risken för eventuella strömavbrott.
Trots försäkringar från myndigheter och elkraftbolag om att störningar är osannolika har det sålts många elproducerande aggregat till hushåll och företag i Estland. Detta som en försiktighetsåtgärd för att säkerställa att strömförsörjningen kan upprätthållas under övergången.
Avslutningsvis är Baltikums avkoppling från Rysslands elnät en viktig milstolpe mot ökad energisäkerhet och oberoende för regionen. Med anslutningen till det europeiska elnätet stärks Baltikums kopplingar till västvärlden och minskar beroendet av rysk energi. Detta steg kan ses som en strategisk och politiskt motiverad åtgärd för att trygga regionens framtid.