Enkel och läcker soppa imponerade på italiensk restaurang
En fantastisk lunch lämnade bara några söta tomater och en större kokkärl att önska. Gyllene rotsaksoppa och foccacia-bröd bakat på surdeg. Soppan får en full poäng och jag hade gärna ätit mer av den.
En smakupplevelse på Piemonte
I en livlig del av Tamperes centrum är det trevligt att sätta sig ner och äta på den mysiga restaurangen Piemonte. Lunchtiden närmar sig sitt slut på torsdagen, så det är enkelt att få ett bord från den drygt tjugo platser stora restaurangen.
På menyn finns två alternativ att välja mellan, tomat-mozzarellarisotto och kyckling-pestopasta. Dessutom ingår en förrättssoppa och foccacia-bröd bakat på husets surdeg, samt kaffe eller te.
En kulinarisk upplevelse
Jag väljer risotton som huvudrätt och väntar på att den ska serveras. Från mitt bord kan jag se rakt in i köket där kocken förbereder rätterna en efter en.
Tomat-mozzarellarisotto. En skickligt tillagad rätt som jag tyckte kunde haft några söta körsbärstomater till. Dagen jag besökte serverades rotsaksoppa som förrätt.
Expertis på tallriken
Den lockande orange soppan är en fullträff i konsistens: precis lagom tjock och silkeslen. Rotgrönsakens jordiga smak är kraftfull men inte överväldigande. Detta hade jag kunnat äta en stor skål av. Brödet som serverades till soppan såg vid första anblicken ut som om botten inte hade jäst tillräckligt. Oron visade sig dock vara obefogad. Brödet är luftigt och smakrikt.
Huvudrätten, risotton, är skickligt gjord, men jag hade önskat några söta, färska körsbärstomater till. Risotton toppas med strimlor av mozzarella-ost och dekoreras med ruccolasallad och örtdressing. Risgrynen är korrekt separerade och har fortfarande en tuggmotstånd kvar. Riset kunde ha varit något fastare, men för den finländska smaken är mognaden nog precis rätt.
Adress: Restaurang Piemonte, Suvantogatan 9, 33100, Tammerfors.