hlyttv-tieto-maaseudun-lasten-terveydest-thln-antama-varoitus

Larmande rapport om landsbygdens barns hälsa – THL:s varning

En ny rapport från Institutet för hälsa och välfärd (THL) avslöjar oroande skillnader i barns och ungdomars välbefinnande och hälsa beroende på var de bor samt deras föräldrars utbildnings- och inkomstnivå. Enligt rapporten är övervikt vanligare bland barn och ungdomar på landsbygden än i städerna samt inom familjer där föräldrarnas utbildnings- eller inkomstnivå är låg.

Vidare visar rapporten att nedläggningen av byskolor leder till ökad användning av taxitransporter och minskar mängden värdefull grundläggande motion som barnen får på sina skolvägar.

THL har nyligen publicerat praktiska rekommendationer för beslutsfattare för att främja barns och ungdomars välbefinnande, hälsa och hälsans jämlikhet. Denna nya publikation riktar sig till beslutsfattare, förtroendevalda och ledande tjänstemän inom kommuner och välfärdsområden.

Rekommendationer för att främja barns hälsa

En av de nyckelfrågor som lyfts fram i rapporten är att använda aktuell forsknings- och uppföljningsdata för att främja barns och ungdomars välbefinnande och hälsa. Dessutom betonas vikten av att skapa en trygg och jämlik hälsosam livsmiljö där varje barn och ungdom kan må bra.

Rapporten uppmanar beslutsfattare att stärka barnfamiljers tjänster samt säkerställa möjligheten att delta och påverka beslutsfattandet. Genom att tillämpa dessa nya riktlinjer kan olika aktörer främja barns och ungdomars välbefinnande och hälsa inom alla områden av service.

THL:s utvecklingschef Päivi Mäki understryker vikten av att integrera de rekommenderade åtgärderna i lagstadgade dokument, såsom barnstrategier, välfärdsrapporter eller kommunstrategier. Dessutom betonar hon att det är avgörande att följa upp och utvärdera genomförandet av åtgärderna.

Utöver THL har experter från Diabetesförbundet, HUS, Förbundet för stöd- och rörelseorgan Tule ry och Hjärtförbundet bidragit till framtagandet av den nya publikationen.

Genom att ta till sig dessa rekommendationer kan beslutsfattare spela en avgörande roll i att säkerställa ett hälsosamt och jämlikt samhälle för alla barn och ungdomar. Det är genom medvetna val och riktade insatser som vi kan minska de hälsoskillnader som idag tyvärr existerar.

Denna rapport är en väckarklocka för att reflektera över de val och prioriteringar som påverkar våra barns och ungdomars hälsa och välbefinnande. Genom att agera proaktivt kan vi tillsammans skapa en hållbar framtid för kommande generationer.