news-17092024-140612

Hög vattenstånd hotar Ungern och Slovakien – översvämningar på gång

Tulvavaroituksia on jo annettu noin 500 kilometrin matkalle Tonavan varrelle. Slovakiassa Tonavan tulviminen uhkaa etenkin maan pääkaupungin Bratislavan vanhaa kaupunkia. Kuva on maanantailta. Kuva: LEHTIKUVA / AFP

Boris-myrskyn mukanaan tuomat tulvat eivät ole hellittämässä, vaikka sään oli määrä Keski-Euroopassa parantua tiistaista lähtien. Muun muassa Unkarissa varaudutaan pahoihin tulviin loppuviikon aikana. Tulvavaroituksia on jo annettu noin 500 kilometrin matkalle Tonavan varrelle, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC:n mukaan Tonavan vedenpinnan ennustetaan lähipäivinä nousevan vähintään metrin vuorokaudessa. Maan pääkaupunkiin Budapestiin on tuotu tulvatuhojen torjumista varten liki miljoona hiekkasäkkiä asukkaille jaettavaksi. Osa raitiovaunulinjoista ja teistä Tonavan lähellä Budapestissa on suljettu. Junayhteys Budapestin ja Wienin välillä on niin ikään toistaiseksi poikki. Unkarin pääministeri Viktor Orban on perunut kaikki kansainväliset velvoitteensa tulvien vuoksi, BBC kertoo.

Myös Slovakiassa Tonavan tulviminen uhkaa etenkin maan pääkaupungin Bratislavan vanhaa kaupunkia. Maan median mukaan vesi on jo yhdeksän metriä normaalia korkeammalla ja nousee edelleen.

Jo liki 20 kuollutta

Keski- ja Itä-Euroopan tulvissa on saanut surmansa jo ainakin 18 ihmistä, viranomaiset kertoivat. Viimeisimpien tietojen mukaan uhreista seitsemän kuoli Romaniassa, neljä Puolassa, neljä Itävallassa ja kolme Tshekissä.

Voimakkaat tuulet ja poikkeuksellisen kovat sateet ovat perjantaista lähtien riepotelleet myös Unkaria ja Slovakiaa. Myrskyn riivaamissa maissa tulvavedet ovat muun muassa peittäneet alleen kyliä ja tuhonneet tuhansia koteja. Lisäksi tuhansia ihmisiä on evakuoitu.

Asiantuntijoiden mukaan ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä johtuva ilmastonmuutos tekee äärimmäisistä sääilmiöistä, kuten rankkasateista ja tulvista, aiempaa yleisempiä ja voimakkaampia.

Pato uhkaa murtua Puolassa

Osassa Puolan kaupungeista vedenpinnat ovat alkaneet laskea, mutta toisissa osissa maata tulvien pelätään puolestaan pahenevan. Maan lounaisosassa sijaitsevan Nysan kaupungin lähellä oleva pato uhkaa murtua, ja siksi kaikille kaupungin yli 40 000 asukkaalle on annettu evakuointikehotus.

Tulvien vaikutukset Unkarissa ja Slovakiassa

Unkarissa ja Slovakiassa vallitseva korkea vedenpinta ja voimakkaat tulvat ovat aiheuttaneet laajoja tuhoja ja vaarantaneet ihmisten turvallisuuden. Tonavan tulviminen on nostanut vedenpintaa niin korkealle, että Budapestissa on jouduttu toteuttamaan hätätoimenpiteitä suojellakseen kaupunkia pahemmilta tulvilta.

Slovakiassa Bratislavan vanha kaupunki on erityisen altis tulvien vaikutuksille, kun vedenkorkeus on noussut huomattavasti normaalin yläpuolelle. Tilanne on vakava, ja viranomaiset ovat varoittaneet asukkaita valmistautumaan pahimpaan. Hiekkasäkkien jakelu ja junaliikenteen keskeytys ovat vain osa toimenpiteistä, joilla pyritään minimoimaan tulvien aiheuttamat vahingot ja turvaamaan ihmisten henki ja omaisuus.

Kuolonuhrit ja evakuoinnit

Tulvat ovat vaatineet jo liki 20 ihmisen hengen Keski- ja Itä-Euroopassa. Romaniassa, Puolassa, Itävallassa ja Tshekissä on raportoitu useista kuolemantapauksista, jotka ovat suora seuraus rankkasateista ja tulvista.

Evakuointeja on toteutettu laajasti alueilla, joita uhkaavat tulvat. Tuhanisa kaupungin lähellä olevan padon mahdollinen murtuminen on aiheuttanut massiivisen evakuointikehotuksen yli 40 000 asukkaalle. Tilanne on kriittinen, ja viranomaiset tekevät kaikkensa varmistaakseen asukkaiden turvallisuuden.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset

Tulvat ja rankkasateet ovat osa ilmastonmuutoksen aiheuttamia äärimmäisiä sääilmiöitä, jotka ovat yhä yleisempiä ja voimakkaampia. Kasvihuonekaasupäästöt ja ilmaston lämpeneminen ovat osasyynä siihen, miksi rankkasateet ja tulvat ovat lisääntyneet ja aiheuttaneet tuhoa Keski- ja Itä-Euroopassa.

Ilmastonmuutoksen torjunta on elintärkeää, jotta voidaan ehkäistä tulevia katastrofeja ja suojella ihmishenkiä sekä ympäristöä. Yhteiset ponnistukset ja tehokkaat toimenpiteet ovat välttämättömiä, jotta voimme hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja luoda kestävämpi tulevaisuus seuraaville sukupolville.