news-26112024-114709

Holdingbolag övervärderar ägda aktier för att minimera skatter

Enligt Skatteverket övervärderar var sjätte granskad holdingbolag sina ägda aktier för att minimera ägarnas utdelningsskatt. Detta är en vanlig företeelse framförallt inom företag som drivs av entreprenörer oavsett bransch. Skatteverket har övervakat holdingbolagens aktiebyten under många år, men man inledde en förstärkt övervakning för två år sedan.

Enligt Skatteverket strävar holdingbolagen enligt deras observationer efter att avsiktligt övervärdera värdet på de ägda aktierna. Detta ökar bolagets nettotillgångar. Ju större nettotillgångar ett bolag har, desto mer kan ägarna ta ut i utdelning, vilket beskattas lättare än vanliga kapitalinkomster.

Sanna Savolainen, styr- och övervakningsdirektör på Skatteverket, säger att antalet bolag som konstgjort övervärderar sina aktier har varit i en lätt ökande trend. Under skatteåret 2023 hamnade cirka 230 bolag som hade genomfört aktiebyten under närmare övervakning. Av dessa bolag, avvek Skatteverkets uppfattning om det förvärvade bolagets rättvisa värde från bolagets eget värdering i 15 procent, vilket är var sjätte bolag. Motsvarande siffra för år 2022 var 12 procent.

”Under skatteåret 2023 var den totala skillnaden mellan Skatteverkets värdering och bolagens egen värdering cirka 25 miljoner euro, jämfört med 15 miljoner euro år 2022. Den största enskilda avvikelsen under 2023 var 4,5 miljoner euro,” säger Savolainen i ett uttalande.

Enligt Skatteverket är den vanligaste orsaken till avvikelsen att bolagets ledning har en alltför optimistisk syn på bolagets affärsutveckling, ökning i värde samt inkomst- och kostnadsstruktur i framtiden. Bolagen kan till exempel avsiktligt värdera aktiens värde baserat på de räkenskapsår som ger det bästa resultatet.

Skatteverket har övervakat holdingbolagens aktiebyten under många år, men man inledde en förstärkt övervakning för två år sedan för att komma till rätta med denna problematik och se till att skatter betalas korrekt och rättvist.