Internationella studenter intresserade av att lära sig finska språket medan de arbetar – behov av arbetskraft i Kuusamo, Nordöstra Finland
Enligt undersökningar som beställts av Naturpolis, en utvecklingsorganisation i Norra Finland, och Posions kommun, finns det ett stort behov av arbetskraft i företag i Koillismaa, där även invandrare som redan bor i Finland ses som en del av lösningen. Området lockar också internationella experter, men de vill lära sig finska språket medan de arbetar.
Naturpolis och Posions kommun genomförde undersökningar för att kartlägga arbetskraftsbehovet i Koillismaa, företagens vilja att anställa internationella experter och intresset för att flytta till området för att arbeta. Resultaten av undersökningarna kommer att användas för att planera marknadsföring av området samt för att utveckla företagstjänster och sysselsättnings- och bosättningstjänster i samarbete med Naturpolis, Kuusamo stad, Taivalkoski kommun och Posions kommun.
”Resultaten spelar en viktig roll när det gäller att rikta annonser mot rätt målgrupper och lyfta fram vilka fördelar som finns för att locka experter till området”, säger Riikka Tuomivaara, projektledare för Work & Stay – hela livet i Koillismaa hos Naturpolis.
Undersökningarna genomfördes av Innolink och finansierades delvis av Europeiska unionen genom projektet Work & Stay – hela livet i Koillismaa.
Hälften av företagen i regionen har svårt att hitta arbetskraft
Inom ramen för projektet genomfördes två separata undersökningar: en om arbetskraftsbehovet i Koillismaa och en marknadsanalys av internationella experter.
Syftet med arbetskraftsbehovsundersökningen var att undersöka företagens nuvarande och framtida rekryteringsbehov i Koillismaa, erfarenheten av internationell rekrytering, dess potentiella roll i att fylla rekryteringsbehovet samt utmaningar, möjligheter och servicebehov inom internationell rekrytering.
Undersökningen genomfördes genom telefonintervjuer under maj-juni och totalt svarade 149 företag från Kuusamo, Posio och Taivalkoski. Undersökningen omfattar inte arbetsgivare inom den offentliga sektorn.
Enligt undersökningen skulle upp till nästan tusen personer kunna rekryteras till Koillismaa under de kommande tre åren, med Kuusamo som huvudort. Ungefär hälften av respondenterna ansåg att det var svårt att hitta lämpliga experter.
”Jobben är främst heltids- och tillsvidareanställningar, men det finns också många rekryteringsbehov inom turistbranschen under vintersäsongen. De flesta jobben kräver specialkompetens, gymnasieutbildning eller ingen utbildning alls”, säger Tuomivaara.
Ungefär en tredjedel av företagen har för närvarande eller har haft internationell arbetskraft. De flesta respondenterna har positiva erfarenheter och anser att internationell arbetskraft är en värdefull tillgång i arbetsgemenskapen.
Ungefär hälften av företagen överväger att anställa internationell arbetskraft, men upp till 88 procent kan tänka sig att anställa invandrare som redan bor i Finland.
Den största utmaningen anses vara den internationella arbetskraftens bristande kunskaper i finska språket.
”Finska språket är huvudsakligen nödvändigt, men kraven varierar. Det här har redan tagits tag i och i år har det hållits finska språkkurser med låg tröskel i Kuusamo, som fortsätter på Ruka fram till slutet av november,” säger Elise Ylitalo, projektledare för Work & Stay-projektet från Kuusamo stad.
Internationella experter vill lära sig finska språket medan de arbetar
Syftet med marknadsanalysen av internationella experter var att undersöka intresset hos representanter från fyra länder att flytta och arbeta inom de områden där det finns behov av arbetskraft i Koillismaa.
En konsumentpanelundersökning samlade in sammanlagt 507 svar från Nederländerna, Spanien, Lettland och Slovakien. Länderna valdes utifrån deras popularitet som turistmål i området och från vilka länder det enligt tidigare studier finns stort intresse av att flytta till Finland för arbete.
Mindre än hälften av de internationella experterna var intresserade av att överväga att flytta till Koillismaa. Lönen, levnadskostnaderna och naturen lockar. En av de tveksamheter som uppkom var inlärningen av finska språket. En central slutsats från undersökningen är att engelskspråkiga jobb inte verkar öka attraktionskraften. Internationella experter är villiga att lära sig finska språket medan de arbetar.
”Det viktigaste budskapet till företagen är att internationella experter är främst intresserade av att lära sig finska språket om rätt förutsättningar och stöd erbjuds av arbetsgivaren eller den offentliga förvaltningen. Företagen bör fundera på vilken nivå av finska språket som krävs för olika uppgifter och kommunicera detta tydligt till potentiella arbetssökande,” påpekar Tuomivaara.
Även familjens perspektiv måste beaktas, eftersom många planerar att flytta med barn eller partner. Enligt Elise Ylitalo från Kuusamo stad tillgodoses invandrarnas och deras familjers behov av bosättningsstöd.
”Det är viktigt att redan i ett tidigt skede hitta en inkomstkälla och lämpliga utbildnings- eller dagvårdsplatser för familjemedlemmarna samt sätt att hitta sin plats i lokala samhällen. Utöver bosättningsstöd utvecklas också möjligheterna för språkstudier.”
För mer information om undersökningen, besök: www.naturpolis.fi/maanpinnalla
Kontaktperson: Riikka Tuomivaara, projektledare för Work & Stay – hela livet i Koillismaa, Naturpolis Oy, riikka.tuomivaara@naturpolis.fi, +358 40 716 3684.
Work & Stay – hela livet i Koillismaa-projektet arrangerar i oktober Företagarnas morgonkaffe i Kuusamo och Taivalkoski med temat Lösningar för arbetskraftsbrist – så lyckas du med rekrytering. På morgonkaffet kommer bland annat Heidi Alariesto från personaltjänsten Career.fi att tala, internationella arbetsförmedlingsexperten Teemu Ahtonen från Kainuun TE-tjänster samt Tanja Pohjola, ägare av Pohjolan Pirtti, som har fått hundratals jobbansökningar via EURES-rekryteringskanalen. Dessutom kommer morgonkaffet att presentera Kuusamo och Taivalkoski’s tjänster som stöd för rekrytering samt resultaten från den internationella marknadsanalysen.