news-18112024-103923

Ympäristöministeriet förbiser privata skogsägare när de ingår avtal om skyddszoner för Raakkujokien med skogsbolagen. Ännu mindre bryr sig EU om skogsägare. ”För Finland är det viktigt att de skogiga länderna i Europa drar åt samma håll när det gäller skogsrelaterade förslag”, skriver Aartes chefredaktör Mari Ikonen. ”Inte alla finländare inser att det finns 600 000 privata skogsägare i Finland,” påminner Mari Ikonen.

Under mitten av förra decenniet gjorde chefredaktörsföreningen för tidskrifter en studieresa till London. En intressant destination var The Guardian, som hade många tidningsbilagor riktade mot olika målgrupper. Vid ett annat besöksmål undrade värden förvånat när vi presenterade oss. Jag nämnde att jag representerade skogsägare som mina tidningsläsare. När även Metsälehden Eliisa berättade att hon representerade en tidning riktad mot skogsägare, utbrast britterna: ”Hur många skogsägare finns det verkligen i Finland?” Jag insåg att ämnet verkade lika exotiskt för dem som nyheterna om de kungliga i The Tatler, en tidning specialiserad på kungliga nyheter.

Detta kom till mig när jag läste en artikel på den inflytelserika amerikanska ekonomitidningen Forbes webbplats i slutet av oktober om de många fina sätten som skogsindustriföretag i Finland har för att ta sitt miljöansvar. Min förvåning var stor när artikeln påstod att Metsä Group ”förvaltar” 5,5 miljoner hektar finsk skog. Länken i påståendet ledde till företagets engelskspråkiga årsredovisning där det korrekt angavs att Metsäliito äger medlemmar och deras skogar. Antingen märkte inte journalisten eller förstod den väsentliga skillnaden och förenklade sitt resonemang.

Inte alla finländare inser att det finns 600 000 privata skogsägare i Finland. ”Våra skogar” kan ibland betyda statliga eller stadsägda skogar eller alla skogar där man har rätt att röra sig enligt allemansrätten. Den psykologiska äganderätten till skogarna är värdefull, men den bör inte överskugga den juridiska äganderätten.

Skogsägare är frustrerade över att beslut fattas utan deras medverkan, senast när miljöministern kom överens med tre stora skogsbolag om skyddszoner för Raakkujokien. Vinnarna i mötet var skogsföretagen som fick material för sina hållbarhetsrapporter som förbättrade deras image.

Ännu mindre bryr sig EU om privata skogsägare. För Finland är det viktigt att de skogiga länderna i Europa drar åt samma håll när det gäller skogsrelaterade förslag. Den nya kommissionären i Sverige har mycket att bevaka.

För närvarande definierar Finlands miljöcentral gynnsamma referensområden och tillfredsställande nivåer för indikatorer enligt återställningsförordningen. De kommer att tas upp till kommissionen nästa sommar. Innan dess borde skogsägarnas intresseorganisationer hinna övervaka äganderättsskyddet och påminna om en rättvis fördelning av bördan.