Matavfallsveckan – spara pengar och minska avfallet
Matavfallsveckan firas återigen i slutet av september. Syftet med denna nationella kampanj är att väcka diskussion om matsvinn och öka uppskattningen för mat. Matavfallsveckan har arrangerats sedan 2013 och är en kampanj koordinerad av Konsumentförbundet, som ger möjlighet att reflektera över ens egna matvanor och göra små men betydande förändringar för att minska svinn.
Varför är det viktigt att minska matsvinnet?
Varje år slängs enorma mängder mat – nästan en tredjedel av all mat som produceras i världen hamnar i soporna. I Finland kastas ca 360 miljoner kilo ätbar mat bort varje år längs hela livsmedelskedjan. Det motsvarar ungefär 28 kilo mat per person per år. (Naturresursinstitutet)
Att minska matsvinnet hjälper till att spara naturresurser, minska växthusgasutsläpp och främja hållbar utveckling. Produktion, transport och tillagning av mat förbrukar resurser, och därför är varje minskad portion svinn ett steg mot ett mer miljövänligt liv.
Matavfallsveckan i Nurmijärvi skolor – målet är att minska tallrikssvinnet tillsammans
Nurmijärvi skolor deltar i Matavfallsveckan 23-27 september 2024 med fokus på att minska tallrikssvinnet. Tallrikssvinn innebär ätbar mat som slängs när matgästen tar mer mat än hen orkar äta. Målet är att lära eleverna om hållbara konsumtionsvanor och minska svinnets mängd genom konkreta åtgärder.
Under Matavfallsveckan är syftet inte att fokusera för mycket på enskilda elevers matrester eller skuldbelägga för svinnet. Istället handlar det om att diskutera hur mycket mat som slängs i skolan och hur man tillsammans kan påverka det.
”Som offentlig matleverantör anser vi på Aleksi att vi har en skyldighet att bidra till att minska matsvinnet på vårt eget sätt. Vi har börjat följa matsvinnet noggrannare i förhållande till antalet kunder redan hösten 2023, vilket hjälper oss att bedöma matåtgången. Vårt mål är att främja samarbete med eleverna och tillsammans hitta olika lösningar för att minska svinnet så mycket som möjligt. Alla kan påverka med små val. Det handlar om att lära sig att ta så mycket mat som man äter för att undvika tallrikssvinn. Man kan alltid hämta mer mat hos oss,” säger servicechef Anu Savander-Hämäläinen från Aleksi-driftsförvaltningen.
Genom att arbeta tillsammans kan elever och skolpersonal se hur små handlingar kan ha stora effekter – inte bara för miljön, utan också för vardagen och ekonomin i skolorna. Mat är för god för att slängas och personalen på Aleksi Padan vill också påminna om att de vill laga mat till eleverna och skolpersonalen – inte för svinnet.
Under Matavfallsveckan kommer elever i skolorna som valts av elevrådet att dagligen notera hur mycket mat som slängs och informationen kommer att publiceras i matsalen. Alla skolor som deltar i svinnetrekningen under veckan är med i en tävling där priset är glass till hela skolan.
”Medvetenheten om matsvinn är en del av hållbar utveckling. Genom att minska matsvinnet sparar man pengar och säkrar goda livsmöjligheter för nuvarande och framtida generationer. Skolmåltiden är en utmärkt situation att vara en främjare av dessa frågor tillsammans med eleverna,” säger Hanna Leppänen, servicechef på Aleksi Padan.
Rädda mat genom ResQ-appen
Ladda ner ResQ Club-appen till din telefon och köp överskottsmat från Aleksi skol- och dagisrestauranger. Överskottsmat uppstår när mat blir över från planerad eller uppvärmd mängd. Genom att köpa överskottsmat minskar du matsvinnet och främjar en miljövänlig matkultur.
Genom appen kan du följa utbudet i ditt område, köpa billiga portioner och betala dem genom appen. Maten hämtas färdigpackad under kökets öppettider och du behöver inte visa appinformation vid avhämtning. Detta möjliggör att du även kan beställa mat till någon annan, som en äldre person, med appen. Mer information finns på ResQ Club’s webbplats.
Hur kan hushållen minska mängden svinnmat?
Hushållens del av matkedjans svinn är betydande, över en tredjedel av den totala mängden. I Finland genereras över 155 miljoner kilo matsvinn årligen i hushållen. Den genomsnittliga konsumenten slänger ca 28 kilo ätbar mat i soporna per år, vilket motsvarar ca 590 miljoner euro på nationell nivå. I en familj på fyra personer innebär detta flera hundra euro av mat som går till spillo varje år. (Naturresursinstitutet 2021).
Matsvinn i hushållen kan bero på många orsaker, som dålig planering eller brist på kökskunskaper och motivation. Ofta vet man inte hur man ska använda rester eller det känns besvärligt, och skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag kan vara oklar. Vardagens stress kan också hindra minskningen av matsvinn, även om man vill. På grund av bristande planering köper man ofta för mycket mat i affären och hinner inte använda allt innan det blir dåligt.
Matsvinn uppstår oftast på grund av matens försämring och datum som passerats. Andra orsaker inkluderar matrester på tallriken, att för mycket mat tillreds eller att man inte längre vill äta samma mat. Mat slängs också ibland för säkerhets skull, även om den fortfarande verkar vara ätbar.