Uppdatering av avfallshanteringssystemet i kommunen
Under årets gång har kommunen installerat 26 nya sopkärl på allmänna platser, och ytterligare tio kommer att installeras under hösten. De nya sopkärlen har placerats ut enligt uppdaterade ”sopkartor” som distribuerades till både kommunens personal inom gatudriften och entreprenörer som sköter områdena.
Tömning av sopkärl
Flera aktörer ansvarar för tömningen av sopkärlen – kommunen på gatorna och grönområdena samt vid idrottsanläggningarna, medan företag ansvarar för sina sopkärl på sina egna områden och längs statliga vägar ansvarar ELY-centralen.
Sopkärlen som faller under ansvaret för gatudriften töms en gång i veckan. Vissa sopkärl fylls dock snabbare än andra. Det kan bero på hög användning eller att stora föremål som dunkar och stora flaskor kastas i dem, eller att alla biltillbehör töms i dem. Om det verkar som om vissa sopkärl är för ofta överfulla uppmuntras invånarna att ge feedback via kommunens feedbackkanal Solmu. På så sätt kan det till exempel läggas till en annan sopkorg bredvid. Via Solmu kan man också skicka in förslag på var nya sopkorgar ska placeras, samt andra frågor som rör sopkorgar och områdets renhållning.
Invånarna uppmanas också att bete sig ansvarsfullt – släng skräpet i sopkorgen, så blir miljön ren och trivsam för alla! Om närmaste gatukantssopkorg är full kan den nästa vara tom, eller så kan man ta med sitt eget skräp hem till sopkärlet.
Ytterligare askkoppar för fimpar
Under året har kommunen installerat hundra askkoppar för fimpar, och nästa år kommer ytterligare 50 att sättas upp.
Installationen av askkopparna grundar sig på kraven i SUP-direktivet, vilket trädde i kraft den 1 januari 2024. Direktivets mål är att främja cirkulär ekonomi och minska förekomsten av engångsplast i miljön.
Kommunen kommer inte att ådra sig några kostnader för att öka antalet askkoppar, eftersom tillverkarna av filtercigaretter och filtren på cigaretter är ansvariga för att förebygga nedskräpningen som deras produkter orsakar.
Platserna för sopkorgar och askkoppar har beaktat feedback från invånare via Solmu-feedbacksystemet.
Effektivare avfallshanteringssystem
För att förbättra avfallshanteringssystemet ytterligare har kommunen implementerat en ny strategi för att effektivisera processen. Genom att använda modern teknik och datainsamlingssystem kommer kommunen att kunna övervaka fyllnadsgraden i sopkorgarna i realtid och schemalägga tömningen baserat på behov. Detta kommer att minska risken för överfulla sopkärl och förbättra renhållningen i kommunen.
Involvering av invånarna
För att öka medvetenheten och engagemanget hos invånarna i frågor som rör avfallshantering och renhållning har kommunen lanserat ett program för att involvera samhället. Genom workshops, utbildningar och kampanjer kommer invånarna att ges möjlighet att lära sig mer om vikten av att kasta skräp på rätt sätt och hur de kan bidra till att hålla området rent och snyggt.
Utvärdering av systemet
Efter implementeringen av de nya sopkorgarna och askopparna kommer kommunen att genomföra en noggrann utvärdering av systemet. Genom att analysera data om fyllnadsgrad, tömningstider och feedback från invånarna kommer kommunen att kunna identifiera eventuella förbättringsområden och optimera avfallshanteringssystemet ytterligare för att möta samhällets behov och förväntningar.