news-21112024-182713

Sorkbeståndet i vissa delar av Finland ökar – kan leda till toppskador på barrträd

Enligt övervakningen av Finlands naturresurscentral (Luke) har gnagarstammarna ökat i större delen av landet under sommaren 2024. I mellersta delarna av södra Finland finns det ganska många skogsmöss. Även om gnagarantalet har ökat på andra håll i Finland är det mestadels lågt eller måttligt. Den förväntade möss-toppen i västra Finland för hösten 2024 förverkligades inte.

”Mössstammarnas variation fortsätter att vara mycket varierande regionalt, och variationerna följer inte en regelbunden, flerårig cyklisk takt. Den relativt omfattande ökningen av stammarna i södra Finland kan dock tyda på att cykliskt beteende håller på att återvända,” säger Luke’s ledande forskare Otso Huitu.

Antalet små gnagare har traditionellt varierat i cirka treåriga regelbundna vågor, eller cykler. Cyklerna är dock en fenomen som ständigt förändras både i varaktighet och geografisk omfattning.

På många håll, särskilt i centrala och sydvästra Finland, har gnagarstammarna endast varierat säsongsmässigt – det finns alltid färre möss på våren än på hösten.

För närvarande är antalet möss i större delen av Finland så blygsamt att omfattande skador på plantor inte förväntas under den kommande vintern. Endast i södra Finland, där det finns gott om skogsmöss, kan toppskador på barrträd uppstå.

Skogsmöss klättrar aktivt i topparna på även flera meter höga unga barrträd och gnager på barken av toppskotten och äter toppknopparna. Skogsmöss kan också skada små barrträdsplantor under snötäcket.

Förekomsten av stora höstgnagarstammar ökar också risken för mössfeberinfektion. På hösten, när det blir kallare, söker sig skogsmössen till människors torra och eventuellt varma och näringsrika platser. Arten sprider Puumala-viruset, som orsakar mössfeber, till dessa platser genom sina utsöndringar.

Skogsmöss som har sökt sig inomhus på hösten bör avlägsnas så snart som möjligt.

För mer information om ämnet skogstjänster, se på ditt skogs värde i euro? Se träpriset per region och prisutvecklingen i hela Finland.