Rekordmängd vapenlicenser återkallades förra året – En orsak bakom det
Suomen befolkningsstruktur avspeglas också i ökningen av återkallade vapenlicenser. Förra året drogs vapenlicenser tillbaka från cirka 6 000 personer. I Finland finns cirka 460 000 vapenlicensinnehavare och lite mindre än 1,5 miljoner licensierade vapen. Ungefär var fjärde vapenägare är över 70 år gammal. Tidningen Ase ja Erä rapporterar att åldrandet bland jägare och skyttar syns i antalet återkallade vapenlicenser. Under 2020-talet har cirka 5 000 licenser återkallats årligen. Förra året var rekordår då licenserna drogs tillbaka från över 6 000 personer. Vapen ägs av jägare, skyttar och reservister. Antalet återkallade vapenlicenser ökar specifikt på grund av harrastarnas åldrande. Ålder i sig utgör inte ett hinder för att inneha ett vapen, men med åldern kan till exempel ökande minnessjukdomar innebära risker.
”Läkare och hälsovårdspersonal, som till exempel hemvårdsanställda, har rätt att meddela polisen om en persons hälsotillstånd förändras. Om en vapenlicensinnehavares hälsa försämras avsevärt kan hen vara olämplig att inneha till exempel vapen, vapendelar eller ammunition. Det är viktigt att komma ihåg att en vapenlicens inte är evig,” säger Seppo Sivula, polisinspektör vid inrikesministeriets polisavdelning, i en intervju med tidningen.
### Åldrande befolkning leder till ökade återkallade vapenlicenser
Den åldrande befolkningen i Finland har en direkt inverkan på antalet återkallade vapenlicenser. Med en ökande andel äldre jägare och skyttar ökar också risken för minnessjukdomar och andra hälsoproblem som kan påverka förmågan att ansvarsfullt hantera vapen. Det är en utmaning som myndigheterna måste hantera för att säkerställa säkerheten och minska riskerna för olyckor och missbruk av vapen.
### Läkares roll i att upprätthålla säkerheten kring vapenlicenser
En viktig faktor i att övervaka och hantera hälsotillståndet hos vapenlicensinnehavare är läkare och hälsovårdspersonal. Deras förmåga att identifiera förändringar i hälsotillståndet och agera genom att informera polisen spelar en avgörande roll i att säkerställa att de som innehar vapenlicenser är lämpliga och kapabla att göra det på ett tryggt sätt. Genom att involvera hälso- och sjukvårdsexperter i licensprocessen kan man undvika potentiella risker och skador.
Slutligen är det viktigt att uppmärksamma behovet av kontinuerlig övervakning och utvärdering av vapenlicensinnehavare för att säkerställa en säker och ansvarsfull hantering av vapen i samhället. Genom att vara proaktiva och uppmärksamma eventuella hälsoproblem hos licensinnehavare kan man förebygga olyckor och missbruk, och därigenom öka säkerheten för alla medborgare.