s-hr-kan-du-frhindra-vanliga-kksbrandrisker-experter-varnar-och-ger-rd

Så här undviker du vanliga köksbrandrisker – experter varnar och ger råd

Varje år orsakas ungefär 800-900 av eldsvådorna på något sätt av spisen. Det är viktigt att vara försiktig i köket för att undvika olyckor. Enligt Säkerhets- och kemikalieverket Tukes orsakas årligen cirka 800-900 eldsvådor på något sätt av spisen. Förra året registrerades totalt 2 260 eldsvådor som började med en elektrisk apparat eller installation enligt räddningstjänstens PRONTO-databas. En dåligt känd risk är kopplad till spisbrand.

Det är värt att notera att orsaken till spisbrand är väldigt sällan en faktisk defekt på spisen. Istället beror det oftast på mänsklig slarv, ovarsamhet eller brådska. Oftast uppstår branden när spisen glöms på eller slås på av misstag, vilket leder till att material på eller nära spisen antänds och branden sprids vanligtvis snabbt till närliggande strukturer.

Enligt Tukes är risken för eldsvåda kopplad till äldre och väl använda köksfläktar dåligt känd. Försäkringsbolag har undersökt eldsvådor som har sitt ursprung i köksfläktar med skjutreglage och har varit i kontakt med Tukes angående denna oro. Tukes har testat köksfläktar med skjutreglage som finns på marknaden, men har inte hittat något fel som skulle kräva att de tas bort från marknaden.

Myndigheten poängterar i ett pressmeddelande att problemet gäller specifikt köksfläktar som har samlat fett och smuts under årens lopp och som har blivit defekta i användningen. ”Köksfläkten bör rengöras regelbundet och dess skick bör övervakas. I gamla köksfläktar kan komponenter som skjutreglagen smutsas inifrån på ett ödesdigert sätt. En brand som startar på spisen sprider sig lätt till köksfläkten när föroreningarna på fläktens insida antänds. En uråldrig, dåligt fungerande köksfläkt bör bytas ut mot en ny”, rekommenderar överinspektör Jukka Lepistö i pressmeddelandet.

Lepistö betonar att inga elektriska apparater varar för evigt. ”Konsumenten kan ha en uppfattning att man kan använda en elektrisk apparat utan bekymmer för evigt. I verkligheten slits elektriska apparater med användning och når slutet av sin livslängd. Om man inte övervakar apparatens skick och underhåll inte utförs, ökar risken för brand som orsakas av apparaten”, säger han.

Köksfläkten bör rengöras regelbundet och dess skick bör övervakas.

Expertens råd för att undvika köksbrandrisker

För att undvika vanliga köksbrandrisker, här är några experttips att följa:
1. Rengör din köksfläkt regelbundet och se till att den fungerar korrekt.
2. Håll alltid ett öga på spisen och se till att den är avstängd när den inte används.
3. Byt ut äldre och defekta köksfläktar mot nya och fungerande modeller.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du minimera risken för köksbränder och hålla ditt kök säkert för dig och din familj.