Undvik faran med aska med dessa säkra hanteringstips
Enligt räddningstjänstens statistik orsakade heta föremål, gnistor eller aska cirka 270 byggnadsbränder år 2023. En betydande del av finländarna förvarar askan från eldstaden på ett farligt sätt, trots att många vet hur man ska agera korrekt.
Säker förvaring av aska är avgörande
Att ta bort aska från eldstaden kräver noggrannhet och säker hantering för att undvika olyckor. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget LähiTapiola förvarar en betydande del av finländarna askan på ett farligt sätt. Men det finns några enkla saker man kan komma ihåg för att undvika skador.
Det är viktigt att förvara borttagen aska i en förslutbar och brandfri behållare innan den kastas bort. Enligt en undersökning förvarar 55 procent av de som någonsin eldar i öppna spisen eller träbastun eller bränner något annat askan i en förslutbar metallbehållare. Å andra sidan förvarar cirka 13 procent av samma grupp askan i en plast- eller annat tändbart behållare eller slänger askan direkt i soporna. Ungefär en femtedel av respondenterna kastar askan direkt i naturen, medan 10 procent lämnar askan i eldstaden.
Akta dig för askan
Enligt räddningstjänstens statistik orsakade heta föremål, gnistor eller aska cirka 270 byggnadsbränder år 2023. LähiTapiolas chef för förebyggande tjänster, Jussi Riikonen, påpekar att askan kan fortsätta att glöda länge. ”Askan kan se ut som om den svalnat, men den kan fortfarande antändas dagar senare om den isolerar en het glöd. Därför är den bästa förvaringsplatsen för askan en förslutbar metallbehållare som placeras på en icke-brännbar yta bort från byggnaden”, säger Riikonen i ett pressmeddelande.
Säker användning av eldstaden
Många reser under vinterloven till exempel till en stuga med en okänd eldstad. I sådana fall är det viktigt att börja elda långsamt för att undvika att luften blockeras, vilket kan leda till betydande rökskador.
Riikonen rekommenderar att man börjar elda försiktigt med en liten mängd ved och väntar tålmodigt tills elden verkligen tar fart. ”Om elden tänds i öppna spisen och man går iväg för att göra andra sysslor, kan utrymmet vara fyllt med rök redan efter en halvtimme på grund av luftblockeringen. Röklukten fastnar snabbt och det kan vara svårt att få bort den från till exempel möblerna”, betonar Riikonen. Undersökningen gjordes av forskningsföretaget Verian på uppdrag av LähiTapiola. Totalt svarade 1 047 personer på en enkät mellan den 24 oktober och 1 november 2024. Respondenterna representerar den vuxna befolkningen i Fastlandsfinland över 18 år.