stubb-trumpia-neuvottelijana-ei-tule-aliarvioida-eurooppa-harkitsee-ukraina-edustajaa

President Alexander Stubb understryker vikten av att inte underskatta Trump som förhandlare – Europa överväger att ha en representant för Ukraina

President Alexander Stubb uttryckte sitt hopp om att återuppliva Helsingforsandan med hänvisning till konferensen om europeisk säkerhet och samarbete (CSCE) som hölls i Helsingfors. Stubb talade på en panel om Europas säkerhetsarkitektur under München säkerhetskonferens.

Stubb, som talade på konferensens sista dag, berättade för publiken att Finland förlorade en del av sitt territorium och sin självbestämmanderätt efter andra världskriget, trots att självständigheten bevarades. Han påpekade att Ukraina inte bör behöva uppleva samma öde vid krigets slut, utan bör få behålla sin självständighet, självbestämmanderätt och territorium.

Presidenten betonade vikten av att inte underskatta USA:s president Donald Trump som förhandlare. Stubb menade att européer nu måste lyssna på amerikanerna och börja agera när det gäller att stärka försvaret. Han använde ett humoristiskt finskt ordspråk för att understryka vikten av att behålla lugnet och inte ryckas med av känslorna.

”Vi går först till isvaket och sedan till bastun”, sa Stubb och fick publiken att skratta. Han påpekade att Vladimir Putin kanske är genuint orolig för vad Trump kan föreslå och att det är viktigt att inte ta lätt på Trump som förhandlare.

Stubb uttryckte också att han fann tanken lockande att Ukraina automatiskt skulle få medlemskap i NATO om Ryssland attackerade landet efter en fredsöverenskommelse. En liknande idé lades fram av Trumps allierade och långvariga republikanska senator Lindsey Graham.

Han föreslog också att Europa borde ha en särskild representant för Ukraina under fredsöverläggningarna, samt en assistent. Han nämnde Martti Ahtisaari som exempel, en tidigare finsk president som agerade som medlare i Kosovokonflikten.

Latviens president Edgars Rinkevics påpekade att en fullständig lösning sannolikt inte kommer att nås, så det är dags för Europa att agera. Han noterade också att förhållandet mellan Europa och USA håller på att förändras till att bli mer transaktionsbaserat.

”EU är mer fokuserat på processen än på resultatet. Nu slår det tillbaka mot oss”, sa Rinkevics.

Med tanke på den senaste utvecklingen på den politiska arenan, är det tydligt att Europa och världen som helhet står inför många utmaningar när det gäller att skapa en hållbar och fredlig framtid. President Stubb och andra ledare betonar vikten av att samarbeta och agera beslutsamt för att möta dessa utmaningar på ett framgångsrikt sätt. Genom att ta till vara på de insikter och förslag som framkommit under dessa konferenser, kan världen förhoppningsvis gå mot en mer stabil och säker framtid för alla.