news-03092024-233841

Två förskolor i Finland har valts ut att delta i en nationell studie som syftar till att göra förskolegårdar mer vilda. Det här initiativet kommer inte bara att förändra utseendet på förskolegårdarna utan också ha en betydande inverkan på barnens hälsa och välbefinnande.

Studien om förskolegårdar

Att skapa en naturlig och vild miljö på förskolegårdar är av stor betydelse för barns rörlighet, immunbalans och kreativa lek. Genom att införa en mångfald av naturliga element på förskolegårdarna kan både barn och vuxna njuta av en ökad trivsel, energi och bättre sinnesstämning. Allergier och autoimmuna sjukdomar har blivit allt vanligare i takt med att människors kontakt med naturen och landsbygden har minskat på grund av urbaniseringen. Det finns en övertygelse om att detta beror på den höga hygienstandarden i städerna och att mikroberna i vår omgivning har minskat.

För att stödja denna idé har olika regionförvaltningsverk beviljat totalt cirka en miljon euro i statsbidrag till 43 förskolor runt om i Finland. Denna finansiering kommer att användas för att förbättra förskolegårdarna så att de blir mer naturliga och främjar fysisk aktivitet. Två förskolor som deltar i den nationella studien om att förvilda förskolegårdar är Professorintien och Mäntysalon förskolor i Nurmijärvi.

Studiens syfte och genomförande

Studiens huvudsyfte är att undersöka hur förändringarna på förskolegårdarna påverkar barnens välbefinnande och om det kan förebygga störningar i immunsystemet. Både barn från förskolor där gårdarna förvildas och barn från jämförelseförskolor, där inga naturliga element har lagts till på gårdarna, kommer att delta i studien. Innehållet i studien kommer att vara detsamma för alla barn oavsett vilken typ av förskola de går på.

Denna forskning är en del av ett projekt vid Naturresursinstitutet (Luke) och Tammerfors universitet med namnet ”Välbefinnande genom biodiversitetsinterventioner” (BIWE). Projektet undersöker hur naturens mikrober påverkar människors fysiska och psykiska hälsa och välbefinnande. Målet med BIWE-projektet är att främja en hälsosam exponering för naturen genom att integrera naturliga element i den byggda miljön där barn vistas dagligen. Projektet finansieras av Strategiska forskningsrådet (STN) inom ramen för forskningsprogrammet BIOD.

Resultat och framtida förhoppningar

Genom att införa mer naturliga element på förskolegårdarna hoppas man kunna se positiva effekter på barnens hälsa och välbefinnande. Resultaten från denna studie kommer att vara viktiga för att belysa vikten av en naturlig och vild miljö för barns utveckling. Förhoppningen är att denna forskning kommer att leda till en ökad medvetenhet om vikten av att integrera naturen i barns vardag och att det kan bidra till att minska förekomsten av allergier och autoimmuna sjukdomar.

Studien om att göra förskolegårdar mer vilda är en spännande möjlighet att utforska hur naturen kan påverka barns hälsa och välbefinnande på ett positivt sätt. Genom att skapa en mer naturlig och mångfaldig miljö på förskolorna kan vi ge barnen möjlighet att utforska och upptäcka naturen på ett helt nytt sätt. Det är viktigt att fortsätta att stödja sådana initiativ för att främja barns hälsa och välbefinnande både nu och i framtiden.