Utvecklare som fokuserar på klimatfrågor kommer att ha gott om arbete i Norra Karelen – Norra Karelen regionförbund
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto har finansierat 39 projekt inom skogsbruk, bioekonomi, klimat och energi med totalt 21 miljoner euro under åren 2020-2024. Det är tydligt att fokus ligger på skogen och skogsbiobaserad ekonomi, med 81 procent av finansieringen riktad dit. Skogssektorns betydelse motiveras av att den står för 10,8 procent av regionens bruttonationalprodukt och att 5,5 procent av arbetskraften är sysselsatt inom sektorn. Samtidigt växer skogarna i Norra Karelen på ett positivt sätt.
Bland de 39 projekten finns det största projektet som någonsin finansierats av maakuntaliitto: renoveringen och utvecklingen av Kitee Puhos bioterminal som fick över fyra miljoner euro från Just Transition Fund (JTF) under våren. Terminalens användare inkluderar bland annat leverantörer av trä- och bioprodukter, värmeverk, energiföretag och skogsindustriföretag.
Projekt som rör förebyggande och anpassning till klimatförändringar har hittills fått måttlig finansiering på totalt 1,15 miljoner euro.
– Anpassning till och bekämpning av klimatförändringar har såklart varit en del av projekten som rör skogar och skogsbiobaserad ekonomi, men i framtiden hoppas vi på en ökad fokusering på just dessa klimatfrågor. Specifikt behövs åtgärder för anpassning eftersom de negativa effekterna redan syns i naturen. Ämnet är komplext, så det kommer att finnas gott om arbete för projektaktörerna, säger Sari Koivula, maakuntaliittos skogs- och klimatexpert.
Genom projekten sprids kunskap och kompetens
Sari Koivula har sammanställt alla projekt finansierade av maakuntaliitto inom skogs-, klimat- och energiområden under de senaste fyra åren. Projekten har bidragit till att uppfylla målen i Norra Karelen regionprogram (POKAT 2025) både när det gäller näringslivsutveckling och klimatarbete. När man tittar på resultaten från projekten är det viktigt att komma ihåg att de utgör en del av en helhet.
– Till exempel har forskarnas arbete inom projekten genererat omfattande kunskap om regionens naturresurser och skogsvårdsmetoder för att i ekonomiskt drivna skogar även ta hänsyn till kolreserver och naturvärden. Nästa steg är att sprida denna kunskap och kompetens, säger Koivula.
– Arbetet med torvmark kommer att ge intressanta lösningar för att ersätta torv som råvara. Utvecklingen av hållbart bruk av befintliga torvområden vid sidan av restaurering är en ny och intressant möjlighet för att diversifiera näringslivet.
Finansieringen har huvudsakligen kommit från EU:s finansieringsinstrument, såsom Europeiska regionala utvecklingsfonden och Just Transition Fund. Nationell finansiering har också kommit från program som stöder hållbar tillväxt och livskraft i regionerna samt regionala innovationer och experiment. Dessutom har projekten fått finansiering från Norra Karelen framtidsfond och miljöministeriet.