f-bort-dlig-smak-frn-fisk-med-kapokfibrer-enkelt-och-effektivt

Kapokfibrer tar enkelt bort dålig smak från fisk – innovativt och effektivt!

I Laukaa och Enonkoski har kemiskt behandlade cellulosafibrer testats i fiskodlingar. Enligt forskningsresultaten skulle uppfinningen hjälpa fiskodlare att eliminera smakfel. Fisk som odlas i recirkulerande system är känslig för smakfel och mögel i vattnet. Den nya uppfinningen kan möjligtvis lösa båda problemen.

En obehaglig bismak i odlad fisk är avskräckande för konsumenter och ett kostsamt problem för uppfödare. I recirkulerande fiskodlingar inomhus är vattenmängden relativt liten. Därför är ämnena som orsakar smakfel ett problem eftersom de samlas i vattnet.

Vattenmöglet är också ett problem. Det uppskattas att det orsakar tio procent produktionsförlust i laxodlingar i recirkulerande system varje år. Naturresursinstitutet (Luke) och Teknologiska forskningscentralen (VTT) har utvecklat ett nytt kapokmaterial som avser att få bukt med smakfel och vattenmögel i fiskodlingar.

Effektiv kapning av smakfel och vattenmögel

Luke genomförde forskning vid sin vattenbruksanläggning i Laukaa för att studera ämnena som orsakar smakfel i fisk. I studien övervakades koncentrationerna av 14 ämnen som orsakar smakfel i vattnet. Ämnena filtrerades med hjälp av kemiskt behandlade fibrer. Kapokmaterialen kunde avlägsna upp till tusen gånger mer ämnen som orsakar smakfel från vattnet. Koncentrationerna av ämnen som orsakar smakfel i fisk som odlades i det behandlade vattnet var så låga att de inte kunde smakas.

Uppmuntrande resultat och framtidsperspektiv

”Tidigare har det inte publicerats nya och betydande lösningar för att minska smakproblemen i recirkulerande fiskodlingar”, säger Petra Lindholm-Lehto från Luke. Lindholm-Lehto, forskningschef och specialforskare, ansvarade för planering och genomförande av försök och mätningar. Även materialen som utvecklats för att fånga vattenmögel på Enonkoski-anläggningen visade goda resultat jämfört med vatten där liknande kapning inte användes.

Potentiell kommersialisering och branschpåverkan

Båda kapningsteknologierna har patentansökan. Enligt Jani Lehto, chef för Luke’s avdelning för bioekonomi och miljö, hoppas forskarna att företag kommer att kontakta dem för att testa och utveckla tekniken på kommersiella anläggningar. ”De lösningar vi har utvecklat kan ha betydande effekter på branschens lönsamhet”, bedömer Lehto.

Genom att använda kapokfibrer för att avlägsna dålig smak från fisk, kan fiskodlare öka kvaliteten på sin produkt och lösa ett vanligt problem i branschen på ett innovativt sätt. Med fortsatt forskning och samarbete med företag kan denna teknik revolutionera fiskodlingsindustrin och skapa nya möjligheter för hållbar och högkvalitativ produktion.