news-21102024-090435

Att diskutera framtiden för familjeskogen kan vara en knepig fråga att ta upp, skriver chefredaktören för Aarre, Mari Ikonen. ”Ämnet involverar sådana besvärliga frågor som människors begränsade livslängd och rättvisan i att säkra framtiden för sina avkomma.”

Samtalen om familjeskogens framtid kan vara lättast att inleda med gemensamma skogsmemorier och respekt för tidigare generationers arbete och tysta kunskap. Enligt en pressrelease som skickades till redaktionens e-post, handlar en av de pågående projekten om att underlätta generationsskiften på skogsfastigheter och heter Savolainen metsäkeskustelu.

Många skogsägares erfarenheter visar att det är oväntat svårt att ta upp familjeskogens framtid, med tanke på de besvärliga frågorna som är kopplade till ämnet, såsom människors begränsade livslängd och rättvisan i att säkra avkomlingarnas framtid. Även att prata om pengar kan kännas på något sätt osvenskt.

Startbollen ligger hos den nuvarande ägaren av skogsfastigheten, men även barnen kan antyda att de är intresserade av att delta i diskussionen. Ett projekt som genomförts av Finlands skogscentral och Finlands Skogsmuseum Lusto har resulterat i en guide som stödjer diskussioner om skogsrelationer inom familjer. Guiden (Lustos publikationer 8: Familjerelationer och släktskap till skogen) ger tips om hur man kan inleda diskussioner om skogar.

Guiden ger också råd om hur man kan hantera konflikter och hur man kan föra en konstruktiv diskussion. Enligt Esa Lappalainen, projektledare för Savolainen metsäkeskustelu, är det viktigt att alla familjemedlemmar får lugnt uttrycka sina åsikter. Genom diskussionen kan familjen bygga en gemensam förståelse för släktens skogar och deras framtid.

Samtalet hjälper också till att föra vidare betydelsen och traditionerna som är förknippade med familjens skogar till nästa generation. Kanske är det bäst att börja med just det: gemensamma skogsmemorier och respekt för tidigare generationers arbete och tysta kunskap.