Suomalaisen ruokateollisuuden rooli talouskasvun edistäjänä on korostunut Elintarviketeollisuusliiton (ETL) uuden puheenjohtajan, Atria Oyj:n toimitusjohtajan Kai Gyllströmin, puheissa. Gyllström painottaa ruoka-alan merkitystä Suomen taloudelle, korostaen alan työllistävän yli kolmesataatuhatta suomalaista.
Gyllström aloittaa tehtävässään vuoden 2025 alussa ja tuo mukanaan vahvan näkemyksen siitä, miten suomalainen elintarviketeollisuus voi olla avain kestävään talouskasvuun. Hän korostaa, että ruoka-ala haluaa kasvaa kannattavasti ja luoda hyvinvointia koko Suomeen. Nuoret houkutellaan alalle, sijoittajia houkutellaan ja investoinnit mahdollistetaan vetovoimaisella ja vastuullisella ruoka-alalla.
Gyllström korostaa myös sääntelyn merkitystä alan menestyksen varmistamisessa. Hän painottaa ennakoivan ja kilpailukykyä tukevan sääntelyn kehittämisen tärkeyttä sekä kotimaisen ruuan kulutuksen edistämisessä että elintarvikkeiden viennin kasvattamisessa. Kilpailukykyinen ja omavarainen ruokajärjestelmä ovat olennainen osa Suomen huoltovarmuutta.
ETL toimii suomalaisen elintarviketeollisuuden yritysten työmarkkina- ja elinkeinopoliittisena edunvalvojana. Liiton tavoitteena on luoda toimintaympäristö, jossa yritykset voivat menestyä Suomessa ja laajentua kansainvälisille markkinoille. Gyllström painottaa tarvetta kehittää sääntelyä niin kotimaassa kuin Euroopassa, jotta suomalainen elintarviketeollisuus voi jatkaa kasvuaan ja vahvistaa asemaansa talouden moottorina.