news-14082024-175754

Historiskt besök av japansk toppkock i Norra Karelen

Norra Karelen regionförbundet har den glädjande nyheten att välkomna Zaiyu Hasegawa, ägare och köksmästare av DEN-restaurangen i Japan, till regionen i slutet av augusti. Denna prestigefyllda kock har utsetts till Asiens bästa för år 2022 och hans besök är en del av det spännande BioSYS Japan-projektet som fokuserar på premiumlivsmedelsexport och matresor.

Maakuntajohtaja Markus Hirvosen inbjudan till Zaiyu Hasegawa att besöka Norra Karelen och det firade Saimaa-området under European Region of Gastronomy-jubileumsåret har resulterat i denna spännande resa. Under sitt besök kommer Zaiyu att få en inblick i den norrkarjalaiska matkulturen, dess råvaror och tillagningsmetoder, med särskilt fokus på naturliga produkter och lokala fiskar.

Enligt Zaiyu Hasegawa själv är det en fantastisk möjlighet att få bekanta sig med de finska kulinariska traditionerna och dela med sig av sina upptäckter till människor både i Japan och internationellt. Han betonar vikten av att sprida kunskap om finsk matkultur och se till att den får den uppmärksamhet den förtjänar.

För att främja finsk matkultur i Japan

Besöket av Zaiyu Hasegawa syftar till att främja kännedomen om den norra kareliska och finska matkulturen och matresorna i Asien. Genom att lyfta fram lokala råvaror, naturresurser och tillagningsmetoder hoppas man kunna öka intresset för regionen och samtidigt utbyta kunskap om japansk och finsk matkultur.

Målet är också att öka attraktionskraften för restaurang- och turismnäringen samt att uppmuntra unga studerande och yrkesverksamma inom branschen att vara stolta över sina rötter och samtidigt vara öppna för att lära sig nya saker. Detta är en viktig del av att främja hållbar utveckling och kulturmöten mellan länder.

BioSYS-projektet och framtida samarbete

BioSYS-projektet har som mål att främja samarbetet mellan skogsbiobaserad ekonomi och livsmedelsproduktion i Norra Karelen och att öka regionens konkurrenskraft gentemot japanska områden som Nagano och Hokkaido. Genom att samarbeta med olika aktörer som Luonnonvarakeskus, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Itä-Suomen yliopisto och Pro-Agria Itä-Suomi ry hoppas man kunna stärka regionens näringsliv och internationella relationer.

Besöket av Zaiyu Hasegawa är bara början på en långsiktig satsning på att främja matkulturen och matresorna i Norra Karelen och att öka samarbetet med Japan och andra länder i Asien. Det är en spännande tid för regionen och förhoppningsvis kommer detta besök att öppna upp för nya möjligheter och utbyten mellan kulturer och människor.